Hallo,
We starten het nieuwe schooljaar met een nieuwsbrief boordevol educatieve informatie op het gebied van de Bibliotheek op School, Meer Muziek in de Klas, Natuur- en Milieu educatie en erfgoededucatie. We hebben niet stil gezeten. Nieuwe projecten zijn er toegevoegd, de leerlijn muziek opgefrist en vooral ook aanraders om nu nog op in te tekenen. Deel de nieuwsbrief graag met je collega´s. We wensen je een goed nieuw schooljaar toe en wat ons betreft met een voorspoedige samenwerking.
Marianne Mulder
Hoofd Educatie Kunstwerk!
LIEMERSE EDITIE VAN DE DIGITALE SCHEURKALENDER
De Digitale Scheurkalender is een (online) ‘cultuursnack’ in de klas met een dagelijkse portie kunst, cultuur en erfgoed op het Digibord, dat bijvoorbeeld tijdens de inloop of lunchpauze kan worden aangezet. Elke dag wordt kunst, traditie, feestdag, erfgoed uitgelicht, met aandacht voor het verhaal erachter en de link met de Liemerse geschiedenis of juist actuele thema’s. Het Kröller-Müller Museum is initiatiefnemer van de digitale scheurkalender en stelt het platform tegen een kleine vergoeding beschikbaar voor culturele organisaties. Binnenkort wordt deze gelanceerd en kan iedereen er gebruik van maken! Binnenkort meer…
LEESPLEZIER IN JOUW KLAS INSPIRATIESESSIE MET TINEKE HONINGH
Hoe maak je kinderen enthousiast over lezen? Hoe help je kinderen kiezen? Hoe krijg of houd je ze gemotiveerd? Daar heeft kinderboekenschrijver en strip scenariomaker Tineke Honingh een antwoord op! In een gratis workshop neemt ze je mee aan de hand van tips, trucs en sprekende voorbeelden met werkvormen die je direct kunt gebruiken.
Dinsdag 26 september: 15.00-18.00 uur
Aanmelden via: m.Besselink@liemerskunstwerk.nl
OPEN BOEK: DÉ TRAINING VOOR DE LEESCOÖRDINATOR!
Er zijn nog een paar plaatsen vrij! Heb je een tijd terug de training gedaan dan loont het zich om je bij de hernieuwde versie aan te sluiten. Want: meer praktische informatie over de aanpak bij de fictie, non fictie en poëzie boeken. En er is een nieuwe visie geformuleerd op het opzetten van leesbeleid binnen scholen. Daarmee wordt er op een andere manier naar leesbeleving gekeken en krijg je als cursist meer handvatten voor het overdragen van de informatie aan collega’s.
Aanmelden kan via: M.Essenhuis@liemerskunstwerk.nl
(Meer info: klik hier)
NIEUWE BORDJES OP DE GEVEL EN SERVICEPUNT IN SCHOOL
Dit najaar wordt op de gevel van de scholen een nieuw bordje namens Kunstwerk! bevestigd. Tevens wordt het Servicepunt NME bordje vervangen. Jullie hoeven hier als school verder niets voor te doen.
NIEUW! MAAK JE EIGEN WERELD IN AUGMENTED REALITY (AR)
Leerlingen maken in twee lessen kennis met AR. Wat is het? Wie maakt het en waarvoor? Wat betekent het als de wereld er voor jou anders uit ziet dan voor de rest van de wereld? We kijken samen naar werk van een AR-kunstenaar. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag en oefenen met ontwerpen in 3d met behulp van Co-spaces. Meer info? Neem contact op met Emma Bijl, door te mailen naar e.bijl@liemerskunstwerk.nl.
LEERLIJN MUZIEK
Kunstwerk! staat voor een doorlopende leerlijn muziek waarbij kennis van groep 1 t/m 8 wordt opgestapeld. Leerlingen volgen de lijn ontdekken, leren, creëren, waarbij vooraf opgedane kennis bijdraagt aan het succes van de volgende fase. Deze leerlijn wordt vernieuwd met als belangrijkste doel muzieklessen nog beter op elkaar te laten aansluiten. Steeds meer scholen zien het belang van een doorlopende leerlijn ook en breiden het pakket aan lessen uit. Mocht je interesse hebben in een passend muziekaanbod op jouw school, gaan we daarover graag in gesprek.
NIEUW IN ONS AANBOD
Boek vol muziek (groep 1-2)
Lezen en muziek worden in deze lessenreeks gecombineerd. Een voorleesverhaal vormt de basis van de les. Daarnaast vormen muzikale activiteiten als een lied, dans of een oefening met instrumenten een verdieping op het verhaal. Het verhaal en de muziek zullen elkaar versterken.
Alles maakt muziek (groep 6-7)
In deze lessenreeks worden ritmes gemaakt op alledaagse voorwerpen geïnspireerd op de theatergroep Stomp. Er zal naast gemusiceerd ook geacteerd worden, zowel klassikaal als in kleinere groepen. De reeks wordt afgesloten met een kleine theatervoorstelling.
Muziektheater (6-8)
In deze lessen leren de leerlingen basistechnieken van zingen en acteren en vooral hoe je deze kunt combineren. Leerlingen gaan aan de slag met verschillende spel-, zang en bewegingsoefeningen. Hiervoor bouwen we de klas om tot een theater met publieksopstelling. Leerlingen leren door de theateropstelling zichzelf te presenteren en te reflecteren op elkaars werk.
MET HET NME OP PAD HET NIEUWE SCHOOLJAAR IN!
GROEP 5-6: EEN HERFSTWANDELING MET PADDENSTOELEN
Hoe komt het toch dat er in het bos geen meters hoge bladeren liggen? Tijdens een herfstwandeling worden de opruimers van natuurlijke afvalmaterialen onder de loep genomen. Natuurlijk krijgen de paddenstoelen hierbij alle aandacht! Locatie is De Byvanck (Beek, Montferland) van 15 september t/m 13 oktober.
Wil je samen met de kinderen nog op verder onderzoek, vraag dan het paddenstoelenkweekpakket aan. Vier weken lang volg je de ontwikkeling van champignons.
GROEP 7-8: MET JE KLAS DE BOOM IN
Met de hele klas wilgen knotten, een ervaring om nooit meer te vergeten! De knotlocaties zijn zo veel mogelijk in de buurt van de school. Handschoenen en een winterjas zijn nodig want het knotten is van december – februari. Wees er snel bij want het loopt al aardig vol.
GROEP 6-8: OP SPEURTOCHT IN DE LOOWAARD
Een gratis excursie naar de uiterwaarden, aangeboden door Stichting Streekbeheer Rijnstromen. De stichting wil zo graag meer bekendheid geven aan de mooie uiterwaarden in onze omgeving. Binnenkort gaat de inschrijving open via www.nmeliemers.nl. Reserveer snel, want er zijn maar een beperkt aantal excursies beschikbaar! Uitvoering is in mei.
FOTO’S GEZOCHT
Wij zijn op zoek naar actiefoto’s van ons lesmateriaal in de klas als ondersteuning voor onze nieuwe website. Graag mailen naar info-nme@liemerskunstwerk.nl.